maanantai 8. toukokuuta 2023

3. kierros: ToBK (5D) - Ponnistajat (3D) 7.5.2023

Ensimmäisen kahden kierroksen ottelut ovat olleet jo loistavia elämyksiä, mutta niissä ottelupäivät ovat pelipaikkojen sijainnin takia olleet melko suoraviivaisia suoraan kentälle ja sieltä suoraan kotiin -suorituksia. Ilokseni ToBK:n jatkoonpääsy ja talven taittuminen tuotti kolmannelle kierrokselle erittäin mukavan vieraskohteen - Porvoon. Porvoossa ei AskU-ottelussa käytyjen keskustelujen perusteella ole yhtään täysmittaista talvilämmitteistä tekonurmea, mutta nyt säiden suosiessa lämmitystä ei tarvita ja peli voidaan pelata Porvoossa. ToBK:n kotipaikka on Tolkkinen ja varsinainen kotikenttä on Hamarissa oleva luonnonnurmi. Sekä Tolkkinen että Hamari olivat osa entistä Porvoon maalaiskuntaa, joka yhdistyi vuonna 1997 Porvoon kaupungin kanssa. Tämä asetelma on jäänyt kiinnostamaan itseäni koko ToBK:n cup-taipaleen ajan - seura on kiinteä osa porvoolaista jalkapalloa, muttei kuitenkaan alunperin kotoisin Porvoosta. Helsinkiläisenä luonnollinen vertailukohta on tietysti entinen Helsingin maalaiskunta Vantaa, joka on kiinteä osa Pääkaupunkiseutua, mutta jolla samanaikaisesti on oma, Helsingistä erillinen, identiteettinsä. Millainen tilanne on Porvoossa? Tähän täytyi saada vastaus jo tutuksi tulleelta Johnny Holmströmiltä. Holmström valistaa minua kertomalla, että maalaiskunnan eri kylillä oli kaikilla oma identiteettinsä. Tolkkinen leimautui vahvasti tehdaspaikkakunnaksi sellutehtaan myötä ja yhteisöllisyys kuulemma elää yhä. 

ToBK saa tänään vieraita Helsingistä kun vastaan asettuu Kolmosen Malmin Ponnistajat. Ponnistajat päihitti 1. kierroksella Kutosen HeManin 7-0 ja 2. kierroksella Nelosen Leppävaaran Pallon 2-1. Joukkue on myös aloittanut Kolmosen kautensa vahvasti ottamalla kahdesta pelistä kaksi voittoa maalierolla 7-0. Kahden sarjatason ero on tietysti merkittävä ja Ponnistajat lähtee otteluun ehdottomana ennakkosuosikkina, mutta uskon ToBK:n yllätysmahdollisuuksiin. Kutsu on käynyt kaikille seuran jäsenille ja sympatiseeraajille saapua paikalle ja ToBK:n Facebook-sivujen perusteella paikalle on saapumassa myös edustusta ToBK:n edelliseltä cup-taipaleelta 50 vuoden takaa. Asetelmat on pedattu Holmströmin mainitseman yhteisöllisyyden kokemiselle eikä ToBK:n jatkoonpääsy jää ainakaan kotiyleisön tuesta kiinni.

ToBK:lla tuskin on tässä ottelussa muuta kuin voitettavaa. Joukkue on jo pärjännyt Cupissa paremmin kuin kertaakaan aiemmin cup-historiassaan ja saa nyt palkintona hienon tapahtuman toukokuiselle sunnuntaille Porvooseen. ToBK:n cup-taipale ei myöskään ymmärtääkseni lopu tähän edes tappiolla - joukkue on päässyt niin pitkälle, että sille on luvassa paikka Roots Cupiin, joka on tarkoitettu Suomen Cupissa parhaiten pärjänneille Vitosen ja alempien sarjojen joukkueille. Voitolla joukkue pääsisi jo 4. kierrokselle, jossa vastaan on arvottu kahden Nelosen joukkueen, HooGeen ja PPS/Old Starsin, keskinäisen ottelun voittaja. Cupista on 3. kierroksella ehtinyt tippua useita Kakkosen joukkueita ja muutama Ykkösenkin joukkue, 4. kierroksella arvonnan seurauksena tippuu väkisin jo Veikkausliigajoukkuekin kun SJK ja AC Oulu arvottiin vastakkain, mutta niin vain tässä on yhdelle näistä alasarjajoukkueista väylä auki 5. kierrokselle 32 parhaan joukkoon. Viidennellä kierroksella arvonnassa ei ole enää alempisarjalaisen kotietua ja se suoritetaan ilman maantieteellisiä arvontakoreja. Tässä vaiheessa mukana on vielä joukkueita mm. Maarianhaminasta, Kokkolasta, Kemistä ja Lappeenrannasta, joten siellä on kaikella todennäköisyydellä luvassa erittäin kinnostava ottelu. 

Tänään kuitenkin siis 3. kierrosta Porvoossa. Sää on ollut koko viikon melkoisen kolea, mutta tänään aurinko paistaa ja elohopea huitelee lähellä kymmentä astetta. Otollinen sää jalkapallolle! Auringon paisteessa kylpevä Porvoo näyttää parhaita puoliaan kierrellessäni kaupungilla ennen ottelun alkua. Porvoo on ylipäätään mielestäni Suomen kauneimpia kaupunkeja. Kun tähän näkemykseen yhdistetään ihmiset istumassa joen rannassa syömässä jäätelöä, lapset keinumassa keinuissa ja turistit pällistelemässä vanhassa kaupungissa hymyissä suin on kokonaisvaltainen idylli läsnä. Minun on kuitenkin lähdettävä siirtymään kohti päivän päänäytöstä Pallokentälle. Ottelupäivän kutkutus alkaa tuntua vatsanpohjalla.



Porvoo - kaunis kaupunki


Porvoon Pallokenttä lienee tunnettu parhaiten moninkertaisen jääpallon Suomen mestarin Porvoon Akilleksen kotikenttänä ja onpa siellä pelattu jääpallon MM-kisojakin kahteen otteeseen. Matkalla kentälle satun bongaamaan neljän ToBK-kannattajan marssin stadionille lippuineen ja sumutorvineen ja ottelutunnelma nousee entisestään! Matka meinaa pysähtyä kun toinen korkeista lipuista takertuu kiinni liikennemerkkiin, mutta stadionille asti päästään ja paikalla olevat vanhemman polven kotikannattajat antavat innokkaat aplodit ja kehut ääneenkannattajille. Hienoa meininkiä! Tämä on myös cup-taipaleeni ensimmäinen ottelu, jossa on palveluita - kahviosta saa makkaraa, juomia, fanituotteita ja muuta olennaista. Itse ostan ToBK-huivin sillä on myönnettävä, että tähän otteluun olen puoleni valinnut.







Palvelut kunnossa, marssi stadionilla ja kaikki valmista ottelulle!

Paikalle on saapunut silmämääräisesti arvioituna vajaa 150 katsojaa ja ottelu pääsee alkamaan. Ponnistajat pitää palloa enemmän ottelun alussa, mutta vaarallisemmat maalipaikat saa aikaan ToBK. Keskikentän maestro Daniel Carlssonilla pysyy pallo hallussa tiukemmissakin tilanteissa ja hän tarjoilee useita hienoja palloja joista syntyy vaarallisia tilanteita. Laitapuolustajana pelaava Walter Vikström katkoo, riistää palloja ja pelaa niitä varmasti omilleen. Useammasta hyvästä ToBK:n maalipaikasta huolimatta ottelu säilyy 0-0 -tilanteessa. 26 minuutin kohdalla Ponnistajat on saada läpisyötön seurauksena kärkensä yksin läpi, mutta ToBK-maalilla Tobias Blomfeldt tulee vastaan kauas rangaistusalueen rajan ulkopuolelle ja ehtii palloon juuri ennen Ponnistajien hyökkääjää. Minuutti myöhemmin toistuu melkein identtinen tilanne ja taas Blomfeldt ehtii vastaan. 

Neuermaiset elkeet saavat aikaan raivoisat aplodit yleisöstä ja Blomfeldtin hienoja vastaantuloja tullaan näkemään tässä ottelussa jatkossakin monen monituista kertaa. Yleisö on muutenkin hyvin mukana pelissä, sumutorvi soi joka kerta kun Ponnistajat on antamassa kulmapotkua tai rajaheittoa ja vastustajat sekä tuomari saavat hiillostusta osakseen katsomon puolelta. Jopa katsomossa vieressäni oleva koira on selkeästi ToBK-mielinen - haukkuminen alkaa aina kun tuomari viheltää väärin. Ponnistajien pelaaat ottavat huudot huumorilla vastaan ja juonesta mukaan päästyään eräs heidän pelaajansa hämää heittävänsä rajaheiton, jolloin sumutorvi tööttää mutta heitto ei lähdekään, ja vinkkaa sen jälkeen katsomoon päin. ToBK-kannattajat arvostavat myös tätä leikkiin mukaan lähtemistä ja osoittavat suosiotaan. Juuri ennen puoliaikaa Ponnistajat saa aikaan vaarallisen keskityksen rangaistusalueelle, Vikström onnistuu purkamaan mutta pallo putoaa alueen ulkopuolella odottavalle Ponnistajien Antton Koskiselle, joka laukoo hienosti vasempaan alanurkkaan. Puoliajalle mennään näin Ponnistajien 1-0 johdossa, vaikka ToBK:lla on ottelun vaarallisimmat paikat ollutkin. Tulosta ei kuitenkaan voi pitää mitenkään epäoikeudenmukaisena, sillä peli on ollut hyvin tasaista. Ei ikinä uskoisi, että joukkueiden välillä on kahden sarjatason ero, sen verran hyvin ToBK pelaa tällä hetkellä.

Toisen puoliajan alussa ToBK:n hienon läpisyötön seurauksena (taisi olla taas Carlssonin antama, mutta en ole satavarma) vaarallisia juoksuja tehnyt ja painetta luonut Joakim Ervast pääsee nokikkain Ponnistajien maalivahdin Kim Kanervan kanssa ja sijoittaa pallon verkkoon. ToBK saa selvästi tasoituksesta virtaa ja pelaa puoliajan ensimmäiset 15-20 minuuttia erittäin hyvää jalkapalloa. Pelissä on ideaa, syötöt napsuvat omille ja tempo pysyy kovana. Ponnistajat alkaa kuitenkin hiljalleen päästä peliin mukaan paremmin ja 57 minuutin pelin jälkeen Ponnistajien hyökkääjä on päästä karkuun, mutta ToBK:n toppari Albertus van Leijen tulee viime hetkellä väliin vähintäänkin liigatasoisella liukutaklauksella. Van Leijen päätyy seuraaviksi minuuteiksi ottelun keskiöön. Ensin suojatakseen pallon sivurajan yli hän tulee todella kovaa Ponnistajien kapteenin Nooa Pujalsin kylkeen ja torppaa hänet tylysti maahan, josta tämä tuohtuu ja van Leijenin tarjotessa kättään läpsäisee sen pois. Pian sen jälkeen Ponnistajat saa sivuvapaapotkun hyvästä paikasta, ToBK-maalilla Blomfeldt ei yllä siihen ja veto on tippumassa vastustamattomasti takaylänurkkaan kunnes van Leijen pääsee maaliviivalla päineen väliin ja pelastaa tilanteen. 

ToBK riistää ja raastaa ja taistelee, mutta ottelun hallinta siirtyy viimeiseksi 20 minuutiksi lähes täysin Ponnistajille. Hyvää potkutekniikkaa esittänyt Antton Koskinen laukoo hiuksen hienosti yli eikä ToBK saa pidettyä palloa hallussaan juuri ollenkaan, tyytyen purkamaan puoleen kenttään. 80 minutin kohdalla ToBK on saada vaarallisen vastahyökkäyksen, jonka van Leijenin torppaamaksi tullut Nooa Pujals pysäyttää fiksusti taktisella rikkeellä. Ottelussa edukseen esiintynyt ToBK:n kapteeni Torbjörn Fager, pelaaja jota rikottiin, hermostuu tästä ja käy tuuppaamassa melko rajustikin Pujalsin takaapäin maahan. Molemmille keltainen kortti. Tunteet ovat ottelun loppua kohden kuumentuneet selvästi, mutta tämän enempää tilanne ei kuitenkaan eskaloidu. Viimeinen 5 minuuttia on jo rehellisesti sanottuna selviytymistaistelua ToBK:n osalta, mutta se taistelu on kovaa. Lisäajan alkupuolella Ponnistajien pelaaja kaadetaan rangaistusalueella, mutta vieraiden vaatimuksista huolimatta rangaistuspotkua ei vihelletä. Paine jatkuu ja lisäajan lopussa Ponnistajat pääsee laidalta läpi, Blomfeldt on taas vastassa mutta tällä kertaa ei ehdi palloon ja tilanne näyttää hyvin vaaralliselta. Ponnistajien pelaajan laukaus kuitenkin epäonnistuu ja tulee suoraan Blomfeldtiä päin, joka onnistuu torjumaan sen suhteellisen helposti. Tuomari viheltää pilliin ja seuraavana on vuorossa rangaistuspotkukilpailu. Yleisö alkaa siirtymään lähemmäksi maalia, johon rangaistuspotkut annetaan, ja jännitystä on ilmassa.

Kaikki valmista ensimmäiselle laukojalle, ei paineita.


Molempien ensimmäiset laukojat onnistuvat maalinteossa, mutta ToBK:n toinen laukaus suuntautuu keskelle ja Ponnistajien maalivahti onnistuu torjumaan sen. Ponnistajat upottaa rangaistuspotkunsa vastustamattomasti kulmiin, ToBK:n neljäs laukoja epäonnistuu ja ottelun draaman kaarelle sopivasti Ponnistajien kapteeni Pujals upottaa ratkaisevan rangaistuspotkun sisään. Ponnistajat voittaa rangaistuspotkukilpailun 4-2 ja heidän osaltaan juhlat voivat alkaa. Katsomossa spekuloidaan kriittisesti ToBK:n valmentajan Kenneth Johanssonin valinoja rangaistuspotkujen antajiksi kuten tällaisessa tilanteessa tietysti kuuluukin ja pettymys on käsinkosketeltava, mutta joukkueen tullessa kiittämään katsojia taputtavat kaikki ylpeinä. Tappio oli pettymys, mutta kaikki tuntuvat tiedostavan samalla sen, että ToBK:n tämän vuoden cup-taival on ollut erittäin onnistunut. Joukkueen tulevaisuuden haaveiden kannalta lienee varsin positiivinen merkki, että tappio kahta sarjatasoa ylempänä pelaavalle joukkueelle tuntuu pettymykseltä.


 

Joukkue kiittämässä kannattajia


Poistun itsekin kentältä hyvillä mielin - ottelu on ollut Cupia parhaimmillaan. Draamaa, kuumia tunteita, hienoja suorituksia, yleisön mukana elämistä, yhteisöllisyyttä ja merkityksellisyyttä. Myöhemmin illalla Matinkylässä HooGee päihittää PPS/Old Starsin maali-iloittelun jälkeen 7-4, jonka myötä Ponnistajien seuraava vastustaja on selvillä. Nelosen HooGee tai Kolmosen Ponnistajat on siis matkalla Cupin 5. kierrokselle 32 parhaan joukkoon. En malta odottaa tuota ottelua ja sitä seuraavaa arvontaa - onneksi molemmat ovat jo tässä kuussa!


1 kommentti:

  1. Loistavaa tekstiä. Ensi kierroksen ottelun ajankohta saatiin äsken sovittua. Keskiviikkona 17.5 klo:19:15 Matinkylän tekonurmelle. Jos haluatte jotain tietoja kotijoukkuuesta niin minuun voi olla yhteydessä. Yt Hoogee JJ

    VastaaPoista