tiistai 4. huhtikuuta 2023

2. kierros: AskU (5D) - ToBK (5D) 3.4.2023

Kevät etenee, aurinko paistaa ja Suomen Cupissa ollaan siirrytty 2. kierrokselle. Ensimmäistä kertaa 50 vuoteen cupiin osallistuvalle Tolkis Bollklubbille, joka kuukausi sitten voitti TuPS:n ikämiehet 1. kierroksen ottelussaan, arvottiin vastaan Askolan Urheilijat. AskU:n 1. kierroksen vastustaja oli Kutosen JäPS/United - nimi, joka saattaa tarkkaavaisimmilla lukijoilla soittaa kelloja. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, alkuperäinen suunnitelmani oli aloittaa tasauskierrokselta HausPa - JäPS/United -ottelusta, joka kuitenkin peruttiin ottelupäivänä HausPan luovutettua. Alkuperäisen suunnitelman ja varasuunnitelman polut yhdistyivätkin siis varsin pikaisesti, tähän otteluun oltaisiin päädytty joka tapauksessa, vaikka luovutusta ei olisi tapahtunutkaan. AskU kaatoi JäPS/Unitedin 3-0 pedaten paikan tälle 2. kierroksen kohtaamiselle, joka onkin varsinainen hegemoniaottelu. AskU ja ToBK kamppailivat viime vuonna samassa Kutosen lohkossa, jossa kumpikaan ei hävinnyt yhtään ottelua ja molemmat nousivat kauden päätteeksi Vitoseen. Kahdessa keskinäisessä kohtaamisessa päädyttiin tasapeliin molemmilla kerroilla, toukokuussa Hamarin nurmella Porvoossa 0-0 ja syyskuussa Monninkylän nurmella Askolassa 1-1. Cupin ja blogin myötä näitä Uudenmaan pienempiä seuroja tutkiessani onkin pistänyt silmään, kuinka moni pelaa kesäisin pelinsä omalla kotipaikkakunnallaan nurmella. Siitä saavat Helsingissä alasarjafutarit vain haaveilla, hienoa että jossain on olosuhteet näin hyvässä kunnossa!

Tänään kuitenkin pelataan Söderkullassa Sipoossa tekonurmella, sillä kevät on vasta aluillaan. Isoista asioista on kyse jo tässä vaiheessa - 3. kierroksella cupiin tulevat mukaan kaikki Kakkosen ja Ykkösen joukkueet, sekä puolet Veikkausliigajoukkueista. Alempisarjalaisella on vielä tässä vaiheessa cupia aina kotietu, joten toinen näistä juuri Vitoseen nousseista joukkueista voi hyvinkin seuraavalla kierroksella päästä yrittämään jonkun suomalaisen huippujoukkueen kaatoa kotikylänsä kannustuksen tukemana.

Edellisessä kirjoituksessa mainitsemani ToBK:n puuhamies Johnny Holmström otti minuun blogin tiimoilta yhteyttä ja sovimme hänen kanssaan lyhyen rupattelutuokion ennen ottelun alkua. Paikalle saapuessani AskU:n kannattajajoukon mukanaan tuomista kaiuttimista pauhaa jalkapallohymni Freed From Desire ja Holmström on mediapyörityksessä, sillä paikalle on saapunut myös Uusimaa-lehden toimittaja. Tunnelma alkaa olla tärkeän cup-ottelun ansaitsemalla tasolla. Toimittajalle blogin ideaa seurata yhtä polkua alusta loppuun asti esitellessäni Holmström tokaisee taustalta, että sinähän tulet siis katsomaan meidän matsejamme loppuvuoden. Kommentti on tietysti lausuttu hieman kieli poskessa, mutta asenne on selkeästi kunnossa. Minulle selviää myös, että luonnehtiessani illan kamppailua aiemmin hegemoniaotteluksi en tullut liioitelleeksi lainkaan. Viime kauden otteluiden yhteydessä henkistä leikkimielistä ylilyöntiasemaa on esimerkiksi haettu joukkueiden pelaajien välisessä viestinnässä vastapuolen seuran logoa kuvamuokkaamalla, Holmströmin sanoin, “ei-lapsiystävällisiin paikkoihin”. Yleisöä on saapunut paikalle molemmista leireistä melko paljon, yhteensä reilu viitisenkymmentä. Keskustelemme Holmströmin ja toimittajan kanssa Porvoon heikosta talvikenttätilanteesta (risuja olosuhteille siis tältä osin) ja ToBK:n ja AskU:n kesän Vitosen lohkon Itä-Uusimaalaispainotteisuudesta. Kaikesta aistii vahvan kiinnostuksen ja kiintymyksen paikallisfutikseen, joka lämmittää allekirjoittaneen sydäntä.

Ottelu on valmis alkamaan ja Holmström suuntaa kuvan alalaidassa hommiinsa

Ottelu käynnistyy ja aivan alkuminuuteilla pallon ollessa menossa sivurajasta yli AskU:n pelaaja lanaa kyynärpäätä selkään työntämällä ToBK:n laitapelaajan sivurajasta yli. AskU-mielisestä yleisöstä huudetaan kovaan ääneen vahvalla brittiaksentilla "welcome to football!" Pelin henki on selvä, tänään ei säästellä tai kaunistella. ToBK saa pelotteluista huolimatta otteluun unelma-alun, kun kolmannella minuutilla rangaistusalueen rajalta lähtenyt kova laukaus ohittaa AskU:n maalia vartioivan Riku Koskelan, osuu tolppaan ja jälkitilanteessa ensimmäisinä paikalla ovat kaksi ToBK-peluria, joista Walter Vikström ampuu ToBK:n 1-0 johtoon tyhjään maaliin AskU:n puolustuksen jäädessä katselemaan pallon lentorataa.


AskU:n kannattaminen ei jää ainoastaan brittiaksenttisen henkilön varaan, vaan meteliä pidetään muutenkin mukavasti. Myöhässä paikalle saapuvan AskU:n kannattajan huomatessaan toiset tokaisevat, että “täällähän on koko kylä.” Kuuden minuutin kohdalla linjatuomari keskeyttää ottelun ja vaatii AskU:n penkillä sekaisin olevia pelaajia ja kannattajia erottautumaan toisistaan liivein - pitää kuulemma pystyä erottamaan kummat ovat kumpia, sillä kannattajat saavat möykätä mitä haluavat kun taas pelaajille huutelusta voi olla seuraamuksia. AskU:n kannattajat kuittaavat tämän humoristisesti tuomarin antamana mandaattina huudella mitä sattuu ja viimeistään tässä vaiheessa on selvää, että kannatuksesta ei AskU:n voitto ainakaan jää kiinni. Vaihtopelaajille saadaan liivit ja ottelu pääsee jatkumaan.


Liivit ovat löytyneet ja ottelu voi jatkua


Ottelussa mennään päädystä päätyyn, tempo on kohdillaan ja tilanteisiin tullaan kovaa. AskU:n erikoistilanteet ovat todella vaarallisia - kulmapotkuista aiheutuu jatkuvasti vaarallisia tilanteita ja Janne Suokannaksen pitkät heitot aiheuttavat ToBK-puolustukselle päänvaivaa kerta toisensa jälkeen. AskU on päässyt shokkialun jälkeen niskan päälle ja lopulta 19. minuutilla Jeri Kyyhkynen tulee laidalta upeasti kahden ToBK-pelaajan ohi, syöttää etutolpalle josta AskU:n hyökkääjä jatkaa suoraan takatolpalle ehtineelle Daniel Testerille, jolla on helppo työ viimeistellä tilanne 1-1:een. Ansaittu maali.


Molemmilla joukkueilla on tukku puolivaarallisia paikkoja ensimmäisellä puoliajalla, mutta enempää maaleja ei nähdä. Koskela torjuu hienolla vastaantulolla ToBK:n vapaan laukauksen takatolpalta pallon löydettyä tiensä hiukan yllättäen koko pilkun tuntumassa olleen ihmismassan läpi. ToBK-maalilla Tobias Blomfeldt on tulla yllätetyksi kaukaa laidasta tulleen vapaapotkun leijaillessa vaarallisesti maalia kohti, mutta hän onnistuu nyrkkeilemään pallon hienosti yli maalin. ToBK tuntuu pelaavan suoraviivaisemmin ja hakevan juoksijoita läpi pitkillä palloilla, kun taas AskU luottaa enemmän pieniin kolmioihin ja seinäsyöttöihin, saaden aikaiseksi muutamia erittäin tyylikkäitä lyhytsyöttökuvioita.



Yleisöä on paikalla mukavasti ja kannustus on kovaa

Kajarit pauhaavat taas puoliajalla ja ottelua jatketaan jännittävästä tilanteesta. Tuomari on kommunikoinut läpi ottelun hyvin ja pyrkinyt pitämään kuuman kamppailun hallussaan, mutta tilanteisiin tullaan edelleen todella kovaa ja jälkipelejä käynnistyy useamman vihellyksen jälkeen. AskU saa vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen erittäin hyvän tilaisuuden kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta Blomfeldt tekee upean lähietäisyyden tuplatorjunnan pitäen lukemat tasoissa. Muuten puoliajan alku on ToBK:n hallintaa ja AskU:n jalat ja keskittyminen tuntuu jääneen pukuhuoneeseen, harhasyöttöjä ja huolimattomuusvirheitä kertyy luvattoman paljon.

AskU pääsee hiljalleen peliin mukaan ja reilun 75 minuutin pelin jälkeen AskU:n hyökkääjä pääsee pystypallosta nokikkain maalivahdin kanssa. ToBK:n viimeinen puolustaja kuitenkin liukuu takaapäin, osuu omasta mielestäni ensin palloon ja sen jälkeen kopsauttaa kovaäänisesti AskU:n hyökkääjän jalkaan, jonka seurauksena tämä kaatuu ja AskU:n penkki ja kannattajat pomppaavat ylös ja vaativat, illan tähänastisesti kovaäänisimmän huutomyrskyn saattelemana, tuomaria toimimaan. Tuomio olisi selvä punainen kortti mikäli se olisi rike, mutta tuomari piirtää käsillään pallon kuvan ilmaan ja peli saa jatkua. Katsomossa aletaan jo spekuloida rangaistuspotkukilpailulla ja tunnelma on käsinkosketeltava - tuomari joutuu puhuttelemaan AskU:n penkkiä kielenkäytöstä (kiitos liivit), yleisössä joukkueiden kannattajat naljailevat toisilleen ja pelaajia alkaa tippua kentän pintaan jalkojen kramppaillessa. Huikea loppu tulossa!

Ottelua on pelattu lähes 85 minuuttia kun AskU:n Matti Hautala saa pallon rangaistusalueen rajalla, kääntyy terävästi ja laukoo, mutta Blomfeldt on jälleen mies paikallaan ja torjuu tilanteen kulmaksi. AskU:n kulmapotku on tuttuun tyyliin vaarallinen, Blomfeldt tulee vastaan ja saa kätensä väliin mutta pallo putoaa AskU:n hyökkääjälle rangaistusalueen rajan tuntumaan hiukan sivumpaan, jonka seurauksena Blomfeldt on torjuntansa jälkeen ulkona tilanteesta. Puolustus ehtii kuin ehtiikin laukauksen eteen ja pelastaa tilanteen, joka näytti jo hyvin todennäköiseltä maalilta. ToBK-vastahyökkäys käynnistyy nopeasti, vaihdosta kentälle tullut Kevin Roos voittaa AskU:n alimman puolustajan kaksinkamppailussa, pääsee yksin maalivahtia vastaan ja viimeistelee pukkimaisen tyynesti sijoituksella alanurkkaan. ToBK:n vaihtopelaajat ja kannattajat hypähtävät noin kaksi metriä ylöspäin ja viisi metriä eteenpäin vapauttavan maalin syntyessä. Kentällä olevien pelaajien juhlinta on myös riemukasta, kuten tietysti kuuluukin.

Peli ei ole kuitenkaan vielä ohi ja AskU lähtee hakemaan tasoitusta vimmatusti. Ylläoleva kaava toistuu lähes identtisesti viitisen minuuttia myöhemmin, kun jälleen kerran Suokannaksen pitkä heitto on vaarallinen, pallo tippuu AskU:n pelaajalle hyvään paikkaan, mutta hän laukoo kymmenestä metristä yli maalin. ToBK käynnistää hyökkäyksen maalipotkulla, pallo saadaan puoleen kenttään ja ToBK-hyökkääjä pelataan taas, tällä kertaa hiukan paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa, yksin läpi. Koskela joutuu tulemaan vastaan rangaistusalueen ulkopuolelle ja rikkomaan, saaden näin punaisen kortin. Tilanteessa ei jäänyt muuta vaihtoehtoa ja vaihtopelaajat kiittelevätkin Koskelaa hänen saapuessaan vaihtoon, mutta ottelu alkaa olla sitä myöten taputeltu. ToBK:n Torbjörn Fager laukoo vaparin yläriman kautta yli, AskU nostaa maalivahdin puoleen kenttään ja hakee vielä tasoitusta, mutta ei onnistu luomaan vaarallisia paikkoja ja ottelu päättyy ToBK:n 2-1 voittoon.

Ottelu oli ehdottomasti Suomen Cupin arvoinen elämys intensiteetteineen ja jännitysmomentteineen. Se olisi rehellisyyden nimissä voinut päättyä kummin päin tahansa. Viime kauden keskinäiset ottelut huomioon ottaen ehdin jo maalailla mielessäni kauhukuvia itsestäni myöhästymässä viimeisestä bussista takaisin Helsinkiin ottelun mennessä rangaistuspotkuille ja toiselle kymmenennelle vetäjälle, niin vaikealta näytti löytää eroa näiden joukkueiden välille. Lopulta voittaja löytyi, mutta AskU voi olla ylpeä omasta suorituksestaan ja suosittelenkin kaikille vahvasti näiden joukkueen kohtaamisten todistamista paikan päällä ensi kesänä Vitosessa. Poistun paikalta ToBK-pelaajien asettuessa yhteiskuvaan, täytyyhän tämä hetki ikuistaa.
“Och på tre skriker vi. Ett… Två…”

"Tre!"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti