sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

1. kierros: TuPS/M35 (M35) - ToBK (5D) 4.3.2023

Istun junassa ja mietin alkujen kauneutta. Alut ovat täynnä toivoa ja vatsan pohjalla tuntuvaa kihelmöivää odotusta. Mitä tahansa voi tapahtua, kaikki voi muuttua, juuri tämä alkamassa oleva asia voi olla yksi elämäni merkityksellisimmistä kokemuksista. Usein sanotaan pelon itsessään olevan pahempaa kuin se asia jota pelkää ja sama pätee käänteisesti alkuihin - usein alku ja odotus voi olla parempaa kuin asia, jota odottaa. Tämä ei lainkaan vähennä koettavan asian arvoa, vaan nostaa odotuksen ihanuutta. Tällaisia pohdintoja on helppo pitää kajahtaneena ottaen huomioon olevani suuntaamassa Tuusulaan lumisena maaliskuun lauantaina päämääränäni Miesten Suomen Cupin 1. kierroksen ottelu TuPS/M35 - ToBK. Pientä liioittelua tyylillisenä keinona tässä tietysti käytetäänkin, mutta fakta on se, että olen innoissani. Tänään alkaa cup-taipaleeni kohti syyskuussa pelattavaa finaalia ja edessä voi olla vaikka miten sykähdyttäviä jalkapallohetkiä, uusia ja kiinnostavia paikkakuntia ja ihmisiä, erilaisia ottelutapahtumia ja kaiken kaikkiaan monenlaista cup-romantiikaa.

Junassa istuminen on otollista aikaa ajatuksiinsa vaipumiselle

Kuten ensimmäisestä kirjoituksestani voi lukea oli tarkoituksenani aloittaa tasauskierrokselta 0. Koreja tutkittuani päädyin valitsemaan korin 5, eli Keski- ja Länsi-Uudenmaan korin. Näin ajattelin pitäväni matka-aikani kurissa taipaleen alkuvaiheessa mutta saavani kuitenkin variaatiota ja mielenkiintoa ottelupareihin.  Pääkaupunkiseudun koreissa matka-ajat olisivat vielä lyhyemmät mutta vaarana olisi ollut jatkuvat pelit Töölön Pallokentällä kierroksesta toiseen. Vitoskorissa on myös enemmän pienempien paikkakuntien ykkösjoukkueita, jotka ovat aina kiinnostavia. Ainoa tasauskierroksen ottelu valitsemassani korissa oli HausPa - JäPS/United, joten sinne oli tarkoitus suunnata. Ottelupäivänä Palloliiton Tulospalvelusta kellonaikaa ja pelipaikkaa tarkistaessani lävähti silmilleni tieto siitä, että HausPa oli luovuttanut ottelun. Suomifutishenkeen tietysti sopii ajoittaiset kommervenkit ja pienen etsinnän jälkeen löysin korvaavan ottelun Tuusulasta vaikka tasauskierros jäikin nyt kokematta.

Ottelun tarinana on varmastikin Tolkis Bollklubbin edustusjoukkueen osallistuminen Suomen Cupiin ensimmäistä kertaa 50 vuoteen. Edellisen kerran joukkue oli mukana vuonna 1973 - samana vuonna kun Kummisetä voitti Oscarin ja Kekkosen presidenttikautta jatkettiin poikkeuslailla. Silloin matka päättyi ensimmäisellä kierroksella 2-1 -tappioon Porvoon Weikkoja vastaan. Paljon on ehtinyt vettä virtaamaan sen jälkeen eikä ToBK:n edustusjoukkueen toimintakaan ole ollut yhtäjaksoista koko tätä aikaa. Edustusjoukkue on pelannut osana sarjapyramidia viimeksi 1980-luvulla. Nyt joukkue perustettiin uudelleen kaudeksi 2022 Kutoseen, josta se nousikin heti ensimmäisellä kaudellaan Vitoseen. Tolkis, suomeksi Tolkkinen, on osa Porvoota ja edustusjoukkueen perustamispäätöksessä puhuttiinkin halusta tuoda lisätarjontaa porvoolaiselle divarifutiskartalle. Joukkueenjohtaja Johnny Holmström on ollut aktiivisena mediassa kertomassa tästä uudesta tulemisesta ja kaikesta päätellen ToBK:n ympärillä on hyvä noste tällä hetkellä. Tällaista ei ole ikinä liikaa Suomessa!

Tänään kuitenkin pelataan Tuusulassa ja isäntinä toimivat TuPS:n ikämiehet. Saavun Tuusulan Urheilukeskuksen tekonurmelle varttia ennen ottelun alkua molempien joukkueiden lämmitellessä kentällä. Paikkakuntaan tutustumiseen ei valitettavasti juurikaan jäänyt aikaa HausPan luovuttamisesta johtuvan aikataulun kiristymisen takia, mutta ehdinpähän sentään otteluun ajoissa. Pelaajien läheiset käyvät halailemassa ja toivottamassa heille onnea ja TuPS-verkkariset junnut potkivat palloa tunnelman ollessa kaikin puolin lämminhenkinen ja seesteinen. ToBK suorittaa alkulämpöjä organisoidusti pelaajien ollessa pukeutuneita seuran verkkareihin, kun taas TuPS:n ikämiehet hölkkäilevät ja venyttelevät kukin omalla tyylillään sekalaisiin asuihin pukeutuneina. Ero harrastejoukkueen ja seuran edustusjoukkueen välillä käy jo tässä vaiheessa selväksi. Katsojia saapuu lopulta paikalle kolmisenkymmentä ja ottelun alkaessa yleisöstä intoudutaan huutamaan "Kom igen gula!" taputusten säestämänä, joten vieraskannattajiakin on selkeästi saapunut paikalle todistamaan tätä historiallista ottelua. Holmström on varmasti tyytyväinen.

Ottelu on valmis alkamaan - "Kom igen gula!"

Ottelu alkaa tasaisena TuPS:n pitäessä palloa enemmän mutta ToBK:n luodessa vaarallisempia tilanteita suoraviivaisilla ja nopeilla hyökkäyksillä. 15. minuutilla ToBK saa ensimmäisen todella vaarallisen paikkansa kun he luovat painetta rangaistusalueelle ja pääsevät laukaisemaan kaksi kertaa aivan lähietäisyydeltä. TuPS-puolustuksen uhrautuvat viime hetken liukutaklaukset ehtivät kuitenkin laukausten eteen ja tilanne pysyy 0–0:ssa. Jo alussa on silmiinpistävää kuinka täysillä pelaajat pelaavat - tilanteisiin tullaan kovaa ja kroppaa laitetaan likoon. Pelitempo- ja kovuus tuntuu olevan korkeammalla kuin keskimääräisessä alasarjaottelussa. Cup-henkeä, siis. TuPS:n keskikentällä peliä pallollisena rytmittävä ja jatkuvasti puheella joukkuekavereitaan ohjaava ja kehuva Samuli Majava nousee äkkiä suosikiksini. Klassinen “hänen kanssaan on ilo pelata” -tapaus. 35. minuutin kohdalla ToBK saa vapaapotkun aivan rankkarialueen tuntumasta. Kontakti näytti katsomoon hyvin vähäiseltä ja TuPSin pelaajat ja taustajoukot protestoivatkin päätöstä voimakkaasti, mutta tuomarin linja pitää. ToBK:n vaarallinen hyökkääjä Solmar Augustsson ampuu kovan laukauksen ohi muurin mutta TuPS:n maalilla Pasi Adamsson torjuu hienosti ja TuPS-penkki juhlii oikeuden toteutumista. Kaksi minuuttia myöhemmin ToBK:n taitava keskikenttäpelaaja Daniel Carlsson kuitenkin kaadetaan boksissa ja tuomari vie pallon pilkulle. TuPS:n pelaajat protestoivat taas ja ehkä tilanteessa hieman jossiteltavaa jäi, mutta lopputuloksena joka tapauksessa Augustsson ja Adamsson vastakkain toisen kerran muutaman minuutin sisään. Augustsson astuu ampumaan rankkaria, lähettää maalivahdin väärään kulmaan ja viimeistelee varmasti vasempaan alanurkkaan, 0-1. Tällaisessa tilanteessa, jossa yhdestä koetusta oikeusmurhasta selvittyään tuleekin heti perään toinen samanlainen tilanne josta rankaistaan, olisi helppoa antaa päiden pudota ja menettää ottelun punainen lanka. TuPS kuitenkin kasaa itsensä hienosti ja jatkaa pallonhallintaa, mitään ei ole vielä menetetty. Kokeneen joukkueen rauhallisuutta. Aivan puoliajan lopussa Augustsson pääsee pallon kanssa muutamaa TuPS-puolustajaa vastaan, ohittaa yhden nopeudellaan ja harhauttaa toisen vartaloharhautuksella aivan väärään suuntaan, päästen näin kasvotusten maalivahdin kanssa. Augustsson viimeistelee upean yksilösuorituksensa Adamssonin kainalon alta ja varmistaa puoliaikanumeroiksi 0-2 tuomarin viheltäessä pilliinsä heti aloituspotkun jälkeen. Augustsson aiheuttaa nopeudellaan ja fyysisyydellään valtavasti päänvaivaa TuPSin puolustukselle ja Palloliiton Tulospalvelua tutkittuani huomaankin hänen tehneen viime kaudella Kutosessa 16 ottelussa 19 maalia. On helppo huomata miksi!

TuPS piti ensimmäisellä puoliajalla palloa enemmän, mutta hyökkäysalueella vaarallisille paikoille pääseminen koitui todella hankalaksi, eikä vihreiltä nähty muutamaa vaaratonta kaukolaukausta kummempaa. Toisen puoliajan alkuun TuPS tulee kuitenkin todella vahvasti luoden useampia vaarallisia maalipaikkoja. 50. minuutilla TuPSin hyökkääjä Joni Fihlman pääsee vapaaksi rangaistusalueella ja ehtii juuri laukoa maalivahtia päin ennen kuin ToBK-puolustaja liukuu häntä jaloille. Fihlman ja muut TuPSin pelaajat vaativat vimmatusti rangaistuspotkua, mutta tuomari levittää kätensä. Joku olisi voinut tuosta viheltää. Viisi minuuttia myöhemmin TuPS:n keskikentällä tapahtuu paha pallonmenetys, josta ToBK pääsee kolme vastaan kaksi -hyökkäykseen. Hyökkäys pelataan hienosti loppuun ja Walter Vikström iskee lukemat 3-0:aan vastaantulevan Adamssonin ohi. Adamssonin ilta paranee hänen saadessaan tililleen vaparitorjunnan lisäksi vielä toisen hienon pelastuksen 65. minuutilla hänen torjuessaan ToBK-laukauksen aivan lähietäisyydeltä.

Adamsson torjuu lähietäisyydeltä

TuPS jatkaa hyvää peliä ja paikkoja luodaan, mutta viimeistely ontuu. Kerran pallo saadaan kulmapotkusta maaliin asti, mutta kyseessä on melko selvä maalivahdin häirintä ja maali hylätään. Joviaali yleisön kanssa paljon jutusteleva linjatuomari kiteyttää TuPS:n toisen puoliajan toteamalla “kymmenen vuotta sitten se olisi tehnyt maalin” TuPS:n pelaajan ampuessa hyvältä paikalta pallon yli sekä maalin että maalin takana olevan verkon viereisen jäähallin seinään. Loppulukemat 0-3 ovat oikeutetut, mutta TuPS esiintyi mielestäni myös edukseen - ottelu ei ollut todellakaan mikään läpihuutojuttu ToBK:lle. ToBK jatkaa seuraavalle kierrokselle varmistaen näin paremman suoriutumisen kuin edellisellä kerralla 1973. Kävellessäni bussipysäkille rivitalojen pihoilta kantautuu grilliruoan tuoksu ja autotiellä kulkee mopoautoja ja mönkijöitä. Ei nähtävästi tarvitse tulla kauhean kauaksi Helsingistä päästäkseen aitoon pikkukaupunkitunnelmaan. Kiitän itseäni hyvästä korivalinnasta, kiinnostavampaa täällä on käydä Cupin ottelussa ihmettelemässä kuin Helsingissä. Seuraavan kierroksen arvonta on 14.3 ja omana toiveenani olisi silloin päästä näkemään Tolkisin kotipeli. ToBK on seitsemän voiton päässä Olympiastadionista ja finaalista.