torstai 22. kesäkuuta 2023

6. kierros: SalPa (1D) - FC Inter (VL) 21.6.2023

Edellisen kirjoituksen lopussa jännittämäni arvonta paljastuikin hiukan vähemmän jännittäväksi, kun minulle selvisi SalPan olevan Interin yhteistyöseura, jonka takia ne asetellaan automaattisesti vastakkain 6. kierrokselle. Ainoastaan kotijoukkue arvottaisiin, mutta selvisinpähän vielä tässä vaiheessa matkustuksellisesti haastavimmilta kohteilta. Arvonta asetti SalPan kotijoukkueeksi, joten Salon reissu oli tiedossa. Tämä kelpasi itselleni oikein hyvin. Cup-romantiikan ja -tunnelman kannalta on aina parempi, jos pienempi joukkue pelaa kotonaan! Turku on itselleni huomattavasti tutumpi kaupunki kuin Salo, joten siinäkin mielessä otin kohteen ilomielin vastaan. 

Ottelupäivän saapuessa lämpötila oli likimain 30 astetta, joka sekin osaltaan lisäsi tunnelmaa. Kauaksi ollaan tultu ensimmäisen kierroksen maaliskuisesta hytinästä Tuusulassa, jossa en meinannut pystyä kirjoittamaan muistiinpanoja puhelimelleni, koska sormet kohmettuivat saman tien. Pre-game -spekulaatiot täytyi hoitaa itseoikeutetusti Salon Joutsenessa, jokilaivassa Salon torin kupeessa. Sää houkutti vesille ja kelluvan pubin nimi sopi päivän teemaan SalPan lempinimen ollessa Joutsenet tai Joutsenlauma. Tämän ottelun voittaja on jo arvottu pelaamaan seuraavalla kierroksella kotonaan Hongan ja Honka/Akatemian välisen ottelun voittajaa vastaan. Kävipä takaraivossani siis jopa ajatus blogiin lisättävästä jokilaivavertailusta, kun seuraavalla kierroksella tie veisi täten todennäkösesti Turkuun, josta jokilaivoja myös löytyy. SalPan alkukausi on ollut hyvin vaikea. Nousijajoukkue on kasannut 11 pelissä 10 pistettä ollen Ykkösessä sijalla 9. Viimeiset kuusi sarjapeliä ovat kaikki päättyneet tappioon, joten kuntokäyrä ei varsinaisesti näytä kovin vakuuttavalta. Inter keikkuu Veikkausliigan keskikastissa, mutta otteluita heillä on pelattuna huomattavasti vähemmän kuin muilla. Rästipelinsä hoitamalla Inter olisikin jo hyvin lähellä kärkeä, joten en jaksa kovin tosissani uskoa SalPan yllätysmahdollisuuksiin tänään. Aurinko kuitenkin lämmittää, jokilaivalla on tunnelmaa, SalPan lippuja, mainoksia ja bannereita näkyy ympäri kaupunkia. Joen rannassa joukko Interin kannattajia öljyää äänijänteitään ja valmistautuu otteluun. Tunnelma alkaa kohota!



Jokilaivalla on tunnelmaa

Kesästä todellakin osataan nauttia täällä, ihmisillä tuntuu olevan hyvä meininki ja Salon urheilupuiston parkkipaikalla ennen ottelua joukko paidattomia miehiä nauttii olostaan autonsa takana auton takaluukku auki ja juttelee mukavia tuttujen ja tuntemattomien ohikulkijoiden kanssa. Yhdysvaltalainen tailgating-kulttuuri näyttää rantautuneen Saloon sään suosiessa ja mikäs siinä, hyvä meininki! 

Olen pitänyt matkan varrella kirjaa erilaisten asioiden ensiesiintymisestä. Esimerkiksi ensimmäinen ottelu jossa oli tarjoilua oli 3. kierroksen ToBK:n ottelu ja ensimmäinen ottelu jossa otteluun sisäänpääsy maksoi oli 5. kierroksen HooGeen ottelu. Tänään uusia ensimmäisiä asioita kertyikin useampia. Ensimmäinen turvatarkastus osui kohdalle tällä Suomen Cup -taipaleella, ja se olikin melkoisen perusteellinen. Taskut tyhjennettiin ja hatun saumatkin sormeiltiin läpi, ettei sinne ole piilotettu mitään epäilyttävää. HJK:n vierasreissuilla Lahdessa on monesti ollut kevyemmät turvatoimet. Tämä tuli vähän yllätyksenä mutta ei kai siinä, onhan kyseessä lähestulkoon paikallisottelu. Yllätyksestä toipumisen jälkeen ja sisään päästyänsä tajusi yhtäkkiä senkin, että etukäteen ostamiamme sähköisiä ottelulippuja ei kukaan kuitenkaan halunnut nähdä portilla. Noh, rapatessa roiskuu ja matsista nauttimaan! Käsiohjelma löytyi josta aina plussaa ja paikat nappasimme kiinteästä pääkatsomosta. Ympäri kenttää oli myös aseteltu erilaisia liikkuvia tai puolipysyviä katsomoita ja ihmisiä vaikutti olevan paikalla melko paljon. Interin vieraskatsomossa porukkaa oli kolmisenkymmentä ja heille propsit siitä, että meteliä ja chantteja jaksettiin vetää helteessä koko ottelun ajan! 



Ottelu on valmis alkamaan, stadionin takaa aukeavalle näköalalle plussaa!


Ottelu saadaan käyntiin ja alku onkin melkoista ilotulitusta. Ensimmäisellä minuutilla SalPan hyökkääjä syötetään hienolla kantapääsyötöllä puolittain läpi ja hän laukoo kovaa ylärimaan herättäen yleisönkin siihen, että ottelu on alkanut ja tänään on mahdollisuudet urotekoihin. Interillä on myös ottelun ensimmäisen 20 minuutin aikana useita hyviä paikkoja, joista monet lähtevät Petteri Forsellin vaarallisista erikoistilanteista tai keskityksistä. Pallo käy mm. kulmapotkun jälkitilanteessa useamman kerran SalPan maaliviivalla ja Interin Mikael Almen laukoo erittäin kovaa 25 metristä, mutta SalPan maalilla Halil Bagci venyy hienosti pallon eteen. Inter aloitti ottelun kenties hiukan löysäillen, mutta nyt näyttää siltä että SalPan puolustus läpäistään helposti ja paikkoja syntyy liukuhihnalta. Valmista ei kuitenkaan tule ja Bagci nousee äkkiä suosikikseni SalPan riveistä. Loistavia torjuntoja, erinomaisia avauksia ja ulottuvuudellaan kykeneväinen hallitsemaan rangaistusaluetta ja venymään vaikeampienkin pallojen eteen. Jossain vaiheessa minulle selviää, että Bagci ei ole pelannut yhtään ottelua Ykkösessä tällä kaudella, joka tulee melkoisena shokkina. Tämän ottelun jälkeen tämä tuskin tulee pitämään paikkaansa kovin pitkään! 

Vaikka Inter pitääkin palloa enemmän ja onnistuu luomaan jatkuvampaa painetta pysyy SalPa myös jatkuvasti vaarallisena. Vastahyökkäykset lähtevät nopeasti ja SalPakin onnistuu luomaan puoliajan aikana useita puolittaisia paikkoja, joista parempana päivänä olisi voinut syntyä maali. 0-0 on enemmän tai vähemmän oikeutettu tulos, ja Inter-kannattajat alkavat turhautua purkaen sitä Forselliin, joka vastauksena ampuu hirveän kanuunan kaukaa, mutta veto suuntautuu valitettavasti maalivahtia päin. Sekä Forsellin että Almenin laukaukset olisivat olleet sisään mennessään melkoista eurogoal-materiaalia. Tilanne säilyy 0-0:ssa puoliajalle asti ja on aika lähteä tarkastamaan Urheilupuiston tarjonta. 

Höyrymakkara kulkee nimellä "höyrymara", joka on itselleni uusi miellyttävä lingvistinen tuttavuus, ja palvelut ovat muutenkin kunnossa. Fanituotteitakin myydään, tilaisuus, joka seurojen kannattaa aina käyttää hyväkseen tällaisissa isommissa otteluissa. Pääkatsomon takaa löytyy seuraava "ensimmäinen" - siellä on anniskelualue ja tämä on siten ensimmäinen ottelu taipaleellani, jossa on alkoholijuomia tarjolla. Pääkatsomossa istuessa on tuulensuojassa, joka tekee siitä tällaisella säällä melkoisen pätsin, joten päätän jäädä katsomaan toista puoliaikaa kaljakatsomoon. 


Pääkatsomo taustalla


Toinen puoliaika etenee samalla kaavalla kuin ensimmäinen. Inter luo enemmän painetta, Bagci esiintyy edukseen maalillaan ja SalPa luo vastahyökkäyksistä vaarallisia paikkoja. Ottelun lopun lähestyessä Inter painaa päälle yhä kovemmin, ja vaikka mistään varsinaisesta selviytymistaistelusta ei ehkä ihan voi puhua, niin ei SalPa kovin montaa paikkaa enää viimeisen 15 minuutin aikana onnistu luomaan. Yleisön mukana eläminen ja huutelu alkaa voimistua selkeästi, kertoen siitä, että rangaistuskilpailun ja voiton mahdollisuuteen uskotaan ihan tosissaan. Täälläkin, kuten aiemmissa peleissä, on paikalla paljon junioreita, ja osuvin esimerkki mukana elämisestä on pienen futisjuniorin suoraan sydämestä reaktiomaisesti lähtenyt "EIHHHH!!" kun SalPa menettää pallon omalla rangaistusalueellaan ottelun viimeisillä minuuteilla, jota seurasi yhtä välitön "Jes!" kun SalPa onnistui peittämään syötön ja tilanne päätyi kulmapotkuksi. SalPa onnistuu luomaan lopussa itsekin muutaman paikan, mutta lopulta ottelu päättyy 0-0 ja rangaistuspotkuille mennään. Toinen rangaistuspotkukilpailu blogini matkalla, toivottavasti tällä kertaa yllättäjä voittaa! 


Kaljakatsomosta oli hyvät näkymät penkeille - tässä rankkarikisan suunnitelmien punomista


SalPa saa rangaistuspotkukilpailuun unelma-alun, kun Interin ensimmäinen vetäjä Mikael Almen laukoo tolppaan. SalPan ja Interin molempien kaksi seuraavaa vetäjää (Huhtala, Järvinen, Meura, Sejdiu) upottavat potkunsa, ja tilanne on 2-2. SalPan kolmantena laukojana toimiva Valtteri Olsbo laukoo hyvän näköisen vedon kohti ylänurkkaa, mutta pallo osuu ylärimaan, pompaten siitä maaliviivalle ja ulos, ja yleisö huokaisee pettyneenä. Kolme vetäjää molemmilta takana, tilanne 2-2, ja salolaisten usko on koetuksella. Interin neljäs vetäjä on Salossa syntynyt SalPan kasvatti Olli Jakonen, jonka kotiseutuylpeyteen yritetään kovasti vedota yleisön toimesta hänen kävellessään kohti pilkkua. Jakonen kuitenkin upottaa pallon varmasti verkkoon, mutta jättää tuulettamatta, kuten koodistoon kuuluu. SalPan neljäs laukoja on Bamo Ahmadi. Hän pysäyttää vauhtinsa puolessa välissä kesken hämätäkseen maalivahtia ja laukoo hitaan laukauksen kohti alanurkkaa, jonka maalivahti aavistaa oikein. Olen aivan varma että tähän se SalPan toivo nyt kaatui, mutta Ahmadin laukaus on kuitenkin niin tarkka, että Matias Riikonen Interin maalilla ei yllä siihen ja se menee tolpan kautta sisään. Turhaan epäilin, Ahmadi on selkeästi ammattimies! Interin Luka Kuittinen laukoo viidentenä, useammassa vedossa hyvin mukana ollut Bagci aavistaa oikeaan suuntaan ja venyy pallon tielle. Seuraava sisään ja SalPa on Suomen Cupin puolivälierissä, jännitys on käsinkosketeltava. SalPan viidentenä laukojana toimivaa Elmo Heinosta ei paljoa päätä kylmää kun hän laukoo pallon voimalla ylänurkkaan ja SalPan juhlat voivat alkaa!


Rankkareiden draamaa - edessä Interin penkki, takana SalPan pelaajat


Cup-romantiikan ydintä lähestytään taas. Sarjaa alempana pelaava joukkue voitti. Yhteistyöseuran kasvattajaosapuoli voitti. Pienempi kaupunki isomman varjossa voitti. Jokainen voi valita haluamansa lähestymiskulman, mutta lopputulos on joka tapauksessa se, että SalPa on kahdeksan parhaan joukossa ja saa 5.7 isännöitäväkseen FC Hongan, joka voitti reservijoukkueensa 5-1. Tässä oli vähän kesäkuun maaotteluiden kaltaista tunnelmaa siinä mielessä, että kaikille SalPan puolella olleille läsnäolijoille jäi varmasti kokemuksesta erittäin positiivinen kuva ja seuraavaan peliin tullaan paikalle vielä isommalla joukolla. Yleisöä oli tänään paikalla 686 henkeä - mahdetaankohan seuraavalla kierroksella ylittää jo tonni? Ylitetään tai ei, niin siinä ottelussa lupaan tänäisestä oppineena olla aliarvioimatta SalPaa ja uskoa uuteen yllätykseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puolivälierä: SalPa (1D) - FC Honka (VL) 5.7.2023

SalPan sensaatiomaisen voiton seurauksena oli vuorossa ensimmäistä kertaa blogin historiassa toinen ottelu peräkkäin samassa paikassa. Salo...